BC Couperus - ’Stop sloop en verkoop sociale huur'
  • Foto principenotag-s_20190129
    Foto principenota gemeente Amsterdam 2019
  • Foto R. Weijers-van Dalen
    Foto R. Weijers-van Dalen
  • Foto R. Weijers-van Dalen
    Foto R. Weijers-van Dalen

door Telegraaf 03 mei 2023,

De Amsterdamse woningcorporaties bouwen de komende vier jaar gezamenlijk 11.000 nieuwe sociale huurwoningen. Maar er zal ook flink verkocht en gesloopt worden.

Dat blijkt uit het nieuwe samenwerkingsvoorstel van de woningbouwverenigingen. Die spreken zelf van ’ambitieuze plannen’. SP-fractievoorzitter Remine Alberts is niet onder de indruk. Want tegelijkertijd gaan 7.500 sociale huurwoningen in de verkoop, tegen de grond of naar de vrije markt.

Alberts vraagt zich af wat die nieuwe sociale huurwoningen zullen voorstellen. „Hoeveel zijn er voor een gezin? Hoeveel hebben drie kamers, of vier, of vijf? Dat staat er allemaal niet bij.”

Ze vreest veel kleine appartementen voor alleenstaanden. „Daar hebben we veel van in de stad, maar we hebben ook de getallen gezien van gezinnen die de stad verlaten. Als je dit doorzet, krijg je een totaal andere samenstelling van de bevolking.”

Officieel is een studio van 18 vierkante meter al een woning. Alberts zag laatst hoe zo’n ’hokje’ hip werd ingericht. „Maar het is gewoon een kamer met een bedstee, zo woonde mijn oma ook. Is dat nou vooruitgang? Ik weet het niet.”

Ter compensatie hebben zulke woninkjes bijvoorbeeld gezamenlijke wasruimtes. „Vroeger ging men naar de wasserette. Maar waarom hebben mensen een wasmachine gekregen? Omdat het een rotklus was, dat gesleep met wasgoed.”

Alberts stelt volgende week vragen in de gemeenteraad over de nieuwe plannen.

©2020-2023 R. Weijers-van Dalen | Webmail